Herren på täppan

Att herrarnas högstaliga i England eventuellt öppnas upp igen och damernas dito avslutas är såklart en ekonomisk fråga. Men likväl ett bevis på att pengar är betydligt viktigare än att få stopp på en pandemi.

Och det är inte utan att en filmisk domedagskänsla lagt sig över hela världen.

Att damföreningar generellt kommer drabbas hårdare handlar också om den ekonomiska balansen. Och visst ser det otroligt dumt ut att starta en herrserie men avsluta en damserie.
Om man jämför dem.
Om de ekonomiska förutsättningarna sett likadana ut.
Om till och med den mest mediokra spelaren hade blivit miljonär för att vara en backup.
Och även om verkligheten just nu ser overkligt ut så handlar det bara om en sak. Det brukar bara handla om en sak i kommersialismen.

Klarar herrfotbollen av en kris? Ja. Klarar damfotbollen av densamma? Inte just nu. Det kostar mindre för det engelska fotbollförbundet att avsluta Women’s Super League än Premier League och så länge det är så kommer förbunden och klubbarna ta de beslut som gynnar dem mest.

Det handlar om överlevnad.
Herrfotbollen är starkast.
Kvinnor och barn först. Fast tvärtom.
Då är det den som räddas först.

Chelsea, Manchester City, Arsenal och Liverpool – eller för den del vilken herrklubb som helst i de två högsta serienivåerna.
Avslutas WSL sparar klubbarna på utgifterna.
Avslutas Premier League? Det är så stora summor TV-pengar att de inte kan välja något annat än att återuppta ligan.
I den overkliga verkligheten, bland virus-test, övermänskliga löner, insjuknade spelare och spel inför tomma läktare.
Men mot miljoner TV-tittare.

Det glimtade till där nere i Tyskland trots att Dynamo Dresden ska spela alldeles för många matcher under alldeles för kort tid för att en hel fotbollsvärld ska få släcka sin konsumtions-törst.
Först Bundesliga.
Snart Frauen-Bundesliga.
Ett tyskt förbund och tyska klubbar som värdesätter sin damliga och väljer att förlora pengar istället för att ta den bekväma nödutgången.

Förhoppningsvis kommer såväl klubbar som förbund i andra länder ta steg framåt – att de fortsätta se till att damfotbollens intäkter och exponering växer. Så kommer både herr- och damverksamheterna ta sig igenom kriser. Tillsammans.