Banyana Banyana

Det är Sydafrikas första VM-slutspel någonsin. Det innebär att oavsett vad de gör så kommer det bli historiskt. Spanien skulle ju bara följa toppnationerna Frankrike och Tyskland och spela hem de där poängen. Det är aldrig så enkelt och det brukar gå precis tvärtom. Det borde gått precis tvärtom.

Ett spanskt landslag fyllt med stjärnor från Barcelona och Atlético Madrid – med ligatitlar och cupvinster.

Ett sydafrikanskt dito där åtta av 23 spelare är kontrakterade som proffs och övriga bara på deltid.

Och man ska göra det man är bra på. Spanien anföll på högerkanten, på vänsterkanten – centralt. Via instick och inlägg och nötande och en ribbträff av Tyresö-bekantingen Jennifer Hermoso. Sydafrika låg lågt, kompakt och såg till att inte ge bort några som helst ytor.

Två byten redan i paus och en favorit som borde lett matchen men inte gjorde det. Ett desperat och nervöst försök att förändra en matchbild som redan var Spaniens.

Intresse bygger förväntningar och på den europeiska sydkusten har damfotbollen växt i samma takt som i de största delarna av kontinenten. 60 739 personer såg mötet mellan Atlético Madrid och Barcelona. 48 121 personer såg Athletic Bilbao–Barcelona.
Över 100 000 på två matcher.
Om den spanska publiken räknar med framgång?
Jodå. Och det utan att Spanien varken vunnit eller varit i närheten av en titel.

Sydafrika gjort nästan precis allting rätt. Thembi Kgatlana skickade in det historiska första målet på ett förträffligt vackert sätt. Janine Van Wyk bröt målchanser och kämpade febrilt men orsakade straff och Andile Dlamini stod i vägen och gjorde det hon kunde för att förhindra ett anstormande motståndarlag.

Ändå föll Sydafrika på ett sätt ett fotbollslag inte borde falla på. Nothando Vilakazi rensade boll och lämnade kvar foten högt och fick en straff emot sig som var sådär tveksam att ingen i det sydafrikanska laget trodde på något annat än ett friande domslut.

Istället en andra varning och utvisning.
2–1.
3–1 av bara farten.
Så kom den historiska första förlusten.

Det kunde blivit en poäng.
Nog borde det blivit en poäng också.
Det var nära men aldrig riktigt nära. Men Sydafrika har tagit ett steg in i VM-fotbollen och de har två matcher kvar att fortsatt visa att de är en nation på uppgång. Minst.

Banyana Banyana. En insats att ta med sig i framtiden och vara stolta över, 95 minuter kärlek och ett landslag som var värda mer men som föll mot ett fotbollslag med betydligt bättre förutsättningar.
Det blev inget romantiskt slut den här gången.