Tillbaka i blickfånget

2014 kom en kameruansk anfallare till Sörmland och Eskilstuna. Tre säsonger och dubbla knäskador senare lämnade hon det FC Rosengård som inte blev det avstamp till en framgångsrik karriär alla trodde på. Ikväll var den 27-åriga anfallaren tillbaka inför världens ögon.

Resan tog slut innan den knappt började. Gaëlle Enganamouit vann skytteligan i Damallsvenskan 2015, gjorde hattrick i VM-premiären mot Ecuador samma år och ställde om blickarna söderut mot de regerande mästarinnorna från Malmö.

Sedan tog det stopp.
Först en knäskada i premiären mot Kristianstad, comeback till hösten, Afrikanska mästerskapen och tillbaka i Sverige med en ny skada.
Nog hade hon en framtid att se fram emot. Om det bara inte var för de där jävla skadorna.
Istället försvann Gaëlle Enganamouit till Kina och Dalian Quanjian och därmed också bort från den europeiska fotbollskartan.
Sedan vidare efter bara en säsong till Avaldsnes i den norska högstaligan och därefter till spanska Málaga.
Kameruanen har knappt hunnit med några matcher innan nästa klubb och det dröjde inte längre än två månader innan hon lämnade den spanska solkusten.

För fyra år sedan blev om utsedd till årets afrikanska spelare. Nu laddade hon upp inför VM-slutspelet utan någon klubblags-tillhörighet men i ett landslag som inte spelade alls under 2017 och som startade om i afrikanska mästerskapen i fjol.

Men det finns ju andra saker att fokusera på.
Det finns andra saker än att spela fotboll.

I januari startade hon upp Kameruns första fotbollsakademi för tjejer.
Ett sätt att ge tillbaka till en yngre generation och göra allt för få dem att växa.
Hennes bakgrund speglar såklart in i allt det där.
Uppväxt i huvudstaden Yaoundés tuffa kvarter som kallas för ”Railway” vet hon vad som krävs för att lyckas och hon glömmer inte vart hon är ifrån.

Han hon ta sig till Europa för en bättre framtid kan de andra också göra det. För det var ingen som gav henne några förutsättningar. Så som hon vill ge unga fotbollstjejer i Kamerun.

Kadeisha Buchanan gjorde 1–0 för Kanada. Enganamouit blev inbytt med tjugo minuter kvar och drog på sig en varning i en match som Kamerun inte riktigt var nära att få med sig något ifrån.

Kanske kan det här mästerskapet trots allt bli hennes väg tillbaka när världen tittar på.
En sista chans.
Förutsatt att knät håller.
Om inte så kommer hon ge nästa generation chansen att gör samma sak som henne själv.