En quick fix att rösta ner

Malmö FF vill återigen ha ett damlag i verksamheten – ett tecken på att en av de allra största klubbarna visar intresse på att satsa jämställt. Men hur mycket vill de faktiskt underhålla en eventuell satsning?

2004 bröt sig damverksamheten loss från MFF, blev LdB Malmö och sedermera FC Rosengård och sedan dess har de ljusblå skåningarna inte haft något damlag under sina vingar. Samtidigt har just Rosengård vunnit SM-guld och spelat Champions League och Limhamn/Bunkeflo tagit upp sig till Damallsvenskan.

Vi har från 2016 ett beslut från vårt årsmöte att starta flickverksamhet och det har inte fungerat för oss och vi har haft svårt med rekrytering. Det är problematiskt och vi tittar på olika möjligheter

”Pengar är tid – vi förlorar tid”.

Jag vet inte hur mycket en B-sida på en Kent-singel och ordförande Anders Pålsson har gemensamt men den spontana känslan är att Malmö varken lagt tid, pengar eller engagemang för att få en flickverksamhet att fungera.
Eller åtminstone inte tillräckligt.
Hur mycket tålamod har MFF haft när det kommer till att rekrytera en ungdomsverksamhet för tjejer om det utmynnade alternativet är det snabbaste och minst krävande?

Det är klart – det finns en quick fix i att ta över någon annans verksamhet som på tolv år gått från division 3 och genom en serieomläggning till den högsta serien i Sverige. LB07 har bollekskola, flicklag, ungdomslag och årskullar hela vägen upp till A-laget. Just nu har Malmö FF ingenting av det där.
Hela den här idén smakar surt och det räcker med att titta på supporterkommentarerna kring det här – Malmö FFs medlemmar vill göra det ordentligt.
Från scratch.
På riktigt.

Malmö FF ska ha ett damlag och det finns en ekonomisk grund och en status att bygga det på. Med andra ord: Det finns förutsättningar för att nå den ambitionen som presenterades på eftermiddagens presskonferens – att bli bäst i Sverige.
Vägen dit är betydligt kortare via LB07 än en start i division 4 och därefter avancemang och krångliga kvalsystem men med disclamern att det inte var värt att satsa på tillräckligt mycket för att göra det ordentligt.

Men vilken riktning är värd att gå och hur mycket är det värt? Styrelserna för de respektive klubbarna har i alla fall valt väg och det är klart LB07 ser en fördel i att bli en del av Malmös skånska fotbollsimperium i jakten på att bli bäst i länet.

Om Malmö FF verkligen vill ha en fungerande damverksamhet så gör de jobbet från grunden och med det arbetar fram en långsiktig lösning, en tråd och starka gräsrötter. Det hjälper inte att köpa ett redan färdigt lag i tron om att allt det där ska sköta sig självt.

De pratar om en satsning men verkar inte vara intresserade av att underhålla den själv.

Ta upp en rättvis kamp mot Rosengård, LB07, Borgeby FK, Trelleborgs FF, Lunds SK och Malmögäris – det finns möjligheter till att starta en häftig resa som jag tror väldigt många vill vara med på. För i slutändan är det medlemmarna som säger sitt.
Tack och lov.