Det här gjorde ondare än det hade behövt

När det väl tog stopp var det verkligen tvärstopp – rakt in i en helvit engelsk hemmanations-mur. Det går att acceptera förluster om man känner att man gjort allt men ändå inte räckt till. Sverige försökte en stund, sedan föll allt. Pratar man om guld måste man leva upp till det. Det här gjorde ondare än det hade behövt.

En ny rökridå och ytterligare sätt för firma Gerhardsson/Wikman att försöka mörka någonting som kanske inte riktigt behövde mörkas.
Jonna Andersson var frisk från covid men Olivia Schough smittad istället.
Fyr- eller treback?
Vart ska Kosovare Asllani spela?

Om någonting fungerar behöver det oftast inte fixas och det är en fin gräns mellan att våga tro på sitt eget arbetssätt och ha behovet att ändra sig efter motståndet.
I det här mästerskapet har Sverige varit tvungna att ändra sig och när de väl inte behövt har de gjort det ändå. Ibland känns det där spelet och de där ändringarna lite för mycket.

Sofia Jakobsson som inte gjort en enda minut tidigare gick in från start i en offensiv trio som skulle användas för omställningsspel bakom den engelska backlinjen.
När England rullade kort klev Asllani (som spelat både forward och mittfält) upp och Jakobsson (som inte spelat alls) och Fridolina Rolfö ner.
Till en början fungerade det. Sverige vann boll högt och var både en ramträff och en nick precis över att ta ledningen.
Men så kom England loss i den där pressen och bakom stod Filippa Angeldahl och Nathalie Björn (som spelade både mittfältare och mittback) och undrade vart den defensiva hjälpen skulle komma ifrån.
Amanda Ilestedt (som spelat både ytter- och mittback) kom inte upp i press, Sverige fick undan inlägget och på andra sida piskade Lucy Bronze in ett brytinlägg. Hanna Glas (som spelat både höger- och vänsterback) tappade bort Beth Mead som visade vilken kvalitet hon besitter. 1-0 kanske inte var orättvist men det kändes heller inte logiskt.

Om England toppat formen både som individuellt och som lag till den här semifinalen var Sverige precis tvärtom.
Om England fått kontinuitet, lugn och självförtroende har Sverige fått jobba med sjukdomar, skador och spelare som knappt varit halvvägs till sitt bästa jag.
Visst.
Corona var en anledning men knappast något att skylla på.

Men det kändes ju som att Sverige var inne i matchen. Så som de malde ner Belgien kunde de absolut göra igen. Skillnaden var att England öste på offensivt och var snabbare både i tanken och fötterna i sitt omställningsspel.

Tidigt i turneringen pratade Rolfö om relationer spelarna emellan, att de inte än inte riktigt hittat varandra på planen. Efter tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal borde de där relationerna sitta – men defensivt såg det ut som att de fortfarande letade efter varandra. Avsaknad av kontinuitet och att spela tillsammans får Gerhardsson ta på sig.
Bronze stod helt omarkerad och nickade in 2-0 och kanske borde målet VAR-avvisats men om vi lärt oss något vid det här laget är det att VAR och Sverige inte går ihop.

Framförallt tappade Sverige centralt när Asllani vandrade offensivt utan att backa upp defensivt. Det fungerar mot Schweiz och Belgien – det fungerar inte mot England. Det är hennes offensiva kvaliteter Sverige behöver, som Sverige måste använda sig av. Att spela henne i en mittfältsroll där det defensiva jobbet blir lidande var fel – både mot henne själv och mot Sverige.

När uppförsbacken blev för stor förvandlades den till Mount Everest där eventuella viloplatser på väg upp till toppen försvann, revs och kastades ner.

England bytte i Alessia Russo om var lika bra nu som i de andra matcherna hon kommit in i. England var bra men Sverige var sämre.
3-0-klacken är briljant men ska tas.
4-0-lyftningen är tafflig och det såg knappt ut som att Fran Kirby själv trodde på den.

Alldeles för många underpresterade.
Alldeles för många var inte tillräckligt bra.
Sverige försökte mörka inför matchen men snurrade bort sig själva i ett rävspel som bara gav osäkerhet.

Sverige pratade om guld men levde aldrig upp till sina egna förväntningar.
0-2 mot England hade varit ett misslyckande, men på något sätt okej.
Det här gjorde ondare än det hade behövt.
På precis alla sätt.