Japans trendbrott

Tiki-taka, gegenpress, Pep Guardiola, Marcelo Bielsa. Trenderna och cyklerna i fotbollsvärlden snurrar runt varandra. De flesta strävar efter samma sak och när de gör det kommer det alltid de som vill göra precis tvärtom bara för att vara obstinata – Japan har hittat en fungerade mellanväg.

Det där med att ”om motståndaren inte har bollen kan de inte göra mål” är lika sant som uttjatat och det går såklart att vinna fotbollsmatcher utan att ha mest bollinnehav eller flest expected goals.
De offensiva trenderna har också bidragit till att lag hittat sätt att försvara sig lägre och saknas det en plan B är det svårt att hitta igenom ett febrilt försvarande lag.
Det har jag varit inne på tidigare både en och två gånger.
Motvalsen är något av en befrielse.

5-0 mot Zambia och 2-0 mot Costa Rica och Japan blir med allra största sannolikhet det första lag att avancera till åttondelsfinal i VM.
Brasklappar om motstånden?
Äh.
Spanien hade problem med Costa Rica trots att 3-0 och en storspelande Daniela Solero och hade flytet med sig i den matchen.

Lugnt betyder inte långsamt.
Motsatsen till kort behöver nödvändigtvis inte vara att slå långt och jobba på andrabollen.
Japan förlitar sig på en mellanväg som jag tror även de bättre lagen kommer få problem med.
Igenom lagdelarna, in centralt, belasta på kanterna och sätta fart mot mål.

Det raka och direkta spelet hade både Zambia och Costa Rica problem med och både då och nu hade det mycket väl kunnat bli större segermarginaler. Om Solero storspelade mot Spanien så såg varken 1-0 eller 2-0 helt otagbara ut.

Det finns en väldig tydlighet i Japans sätt att anfalla på där första tanken och intentionen är att ta bollen framåt oavsett vilken lagdel. Upp med blicken och hitta alternativ i djupled där det allt som oftast också finns alternativ.
Då har de knappast behövt kontra på två matcher utan har hittat de ytorna ändå där de centrala mittfältarna hela tiden är i rörelse.

Att Japan är en överraskning är lite att ta i.
Trots att den europeiska fotbollen tagit steg framåt medan Japan och Kina stått mer still.
Spelstilen är inget unikt men efter för många VM-matcher utan tempo är det svårt att inte sköljas med i en glädjande anfallsfotboll och ett lika glatt landslag.
Japan har spelat roligast hittills (Brasiliens 3-0-mål mot Panama till trots).
Jag tror inte att det räcker till guld.
Trendbrottet räcker gott och väl.