I skuggan av finrummet

Sommar, sol och semester? Nä. Det funkar ju inte riktigt så när det kommer till fotbollen. Varken för de som utövar sporten på planen eller för de som frenetiskt driver föreningarna utanför den. Det är lite ledigt här och där men den finns alltid där. Supportrarna som längtar, spelarna som vill tillbaka, de häftiga matcherna som ska avgöras.

Medan de stora och väldiga världsklubbarna reser kontinenterna runt för att rulla igång sin försäsong är den svenska upplagan mitt uppe i Allsvenskan och Europa-kval. Galatasaray har anlänt till Östersund och både Litauen, Färöarna och Makedonien har hittat till de svenska markerna. Europa kommer till Sverige.

Hur sexigt är egentligen en dussingäng från ett land med drygt 50 000 invånare? Ett lag från ett land som ska städas av oavsett om det gäller klubb- eller landslag. Det finns ingen anledning att jämföra. Det går inte att jämföra. När Champions League-hymnen blåser tyst genom vinden blir Europa League den jobbiga lillebrorsan som kräver uppmärksamhet. Juventus–Real Madrid. Ajax–Manchester United. Jodå. Det finns storklubbar representerade även i den lägre rankade Europacupen. Men ändå så känns de ljusår ifrån varandra. Gruppspelet i Champions League följs nästan slaviskt medan samma matcher i Europa League snarare glöms bort än att lyftas fram.
Kanske är det ingenting konstigt med det när marknaden styr.
Det blir samtidigt lite vad man gör det till.

Sommar, sol och semester? Ja. För de som ska gå på de där matcherna så är det ju det. Men det är också en stor del av dem som planerar in sina ledigheter för att inte missa några minuter av sitt favoritlags fotbollsmatcher. De som flyger till Kosovo och som inte tvekar en sekund på att boka in en bortaresa. De som manar på för att skapa positiva läktarkulturer som höjer prestationen på planen.

Det finns en annan nerv i Europamatcherna än de allsvenska mötena. Rutinen och säkerheten byts ut mot spelare som nästan aldrig figurerat i den svenska myllan – som ingenting vet någonting om. Som kan överraska precis lika mycket som de kan underprestera.
Det är knappast fotbollens finrum. Men det är en av hundra saker som gör sporten till vad den är.

Medan de stora och väldiga världsklubbarna reser joggar omkring på perfekta gräsplaner framför tio tusentals fans ska de svenska lagen ta sig ett steg närmare alla de där drömmarna som finns. Sverige ska ut i Europa. En klubb till den största cupen – tre klubbar till det snäppet under. Men likväl viktiga matcher för såväl klubblagen som för förbundet och nationen.
Sneglar man på vilka lag som kommer i nästa omgång är det svårt att inte drömma och hoppas.
Men det är 180 minuters fotboll kvar tills dess.
Drömmarna kan stanna redan där om det vill sig illa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *