Det börjar i Utrecht

För fyra år sedan satt jag på Friends Arena tillsammans med 40.000 andra och såg Norge spela till sig en silvermedalj i Europamästerskapen. Tyskland och Anja Mittag vann den där finalen – precis som de alltid ha gjort.

För fyra år sedan att jag framför TV-apparaten och såg Caroline Graham Hansen springa rakt igenom försvaren och därefter via Tyresö ut i Europa. Hon spelade 90 minuter i finalen den 28 juli 2013 precis som Ada Hegerberg. Då var de talanger som båda debuterat i det norska seniorlandslaget blott 16 år gamla. Fyra år sedan har de tillsammans spelat 76 landskamper och blivit 22 år gamla. I kväll är det deras Norge som ställs mot värdnationen Nederländerna inför ett utsålt Stadion Galgenwaard i Utrecht.

Äntligen ska det spelas ett fotbollsmästerskap igen.

Martin Sjögren gör sitt första EM som förbundskapten i grannlandet. Om han kommer göra allt för att bli bättre och nå längre än Sverige?
Räkna med det.
Istället för upplänningen presenterades Peter Gerhardsson som efterträdare till Pia Sundhage. Jodå, det var besviket och lågoddsaren blev där och då kvar i Linköping. Så kom Norge och så kom EM i Nederländerna och nu är det han som ska leda dem framåt. Det kanske inte kommuniceras ut som någon personlig vendetta men visst vill han och hela Norge visa vilka som är bäst i Norden.

Det är svårt att inte prata om Tyskland. Om Spanien på herrsidan hade en alldeles egen tiki-taka-era så har tyskarna på såväl herr- som damsidan tagit ett stadigt grepp om fotbollstronen.
Det är egentligen ingenting som talar för att det ska bli annorlunda i år.
Om inte ett svenskt artilleri kan sätta stopp för den tyska framfarten.

Ett klart godkänt hemma-EM 2013 följes upp av ett haltande VM 2015 och därefter en magiskt silvermedalj i Rio de Janeiro förra sommaren.
Det här är Sundhagens sista dans.
Juli 2017 kan vara en sista månad med gänget innan det ska växlas mellan generationerna.
Det har inte alltid varit lugn och ro i det svenska landslaget. Från avhoppande ledare och utebliven speltid i klubblagen till desperata spelsystems-byten och ifrågasatta icke-uttagningar. Om hoppet är det sista som överger en fotbollssupporter så är det i Nederländerna det ska grävas guld. Så varför inte bryta bort den största stenen redan i den första omgången i grupp B?
Kanske är det lite kliché över att den första matchen är viktigast – att det är den som sätter standarden och att det är den alla utgår ifrån. Tar sig Sverige vidare från gruppspelet ställs de sannolikt mot Nederländerna eller Norge.
Det känns som en semifinal redan där.

Underskatta aldrig en motiverad grupp och en trupp med självförtroende. Underskatta aldrig en hemmanation som har ett helt lands stöd i ryggen. Underskatta aldrig att skrällar kommer att ske.

Äntligen ska det spelas ett fotbollsmästerskap igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *