Guld i sikte över sundet

Danmark gjorde det ingen annan lyckats med på hur många Europamästerskap som helst och visade att det faktiskt går att bryta årslånga fotbollstrender.

Två nationer väntade sig ett nordiskt derby i kvartsfinalen. Så klev Italien in framför Sverige och skickade dem till utslagningsfas där Nederländerna gjorde processen kort och Pia Sundhagens landslagsepilog slutade inte alls på det sättet alla ville.

Hittills har det här mästerskapet handlat alldeles för mycket om målvaktstabbar och efter tre minuter såg det ut som att danskorna skulle falla på samma lina.
Stina Lykke Petersen ska ta Isabel Kerschowski tio gånger av tio.
Tack för att vi slipper prata om det.
Fotbollslag vinner matcher på tillfälligheter och marginaler – i dag vann Danmark på just det. Men det tar inte bort prestationen att vända 0–1 till 2–1 mot världens bästa lag.

Visst är det en skräll att Tyskland som vunnit sex raka EM-titlar inte kommer längre än till kvartsfinal. Men det är ingenting som ger utslag på richterskalan.
Det är inte längre samma tyska maskineri som tuffade på under Silvia Neid och Steffi Jones är mitt uppe i en generationsväxling.
Å ena sidan så är det världsspelare på varje position.
Å andra sidan så gjorde Danmark precis det man skulle och är rättvist i semifinal och de är där utan att Pernille Harder har kommit igång med målskyttet.
Det sparkapitalet (trots att hon mäktat med ett antal målgivande passningar) är någonting som kan leda till guld för danskorna.
Tyskland får återvända hem och rannsaka exakt vad som gick fel. Alla eror har sina slut och kanske är det dags att nästa kapitel fotbollshistoria ska skrivas – utan Nationalmannschaft på omslaget.

Nederländerna och Danmark är där. De röda på andra sidan sundet kommer att ställas mot antingen Österrike eller Spanien i semifinal.
Om kvartsfinalen var en snårig stig så är kommande omgång inte autobahn – men en tvåfilig motorväg på väg till Öland ett par veckor innan industrisemestern.
Ska man vinna ett mästerskap så måste man slå alla lag.
Danmark har slagit giganten Tyskland.
Då kan de slå vilket lag som helst som är kvar i turneringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *