Det blir väldigt sällan som man tänkt sig

Italien skulle ju egentligen bara städas av. Över krönet väntade Danmark i en kvartsfinal. Det skulle räcka med tre poäng mot ett redan avhängt häng vid medelhavet.
Pia Sundhages gambling slutade i moll.
Med facit i hand var Sveriges rokad onödig, slarvig och irriterande.

Det blev kapten Melania Gabbiadini sista föreställning i den klarblå tröjan ackompanjerad av Daniela Sabatino och Barbara Bonansea. Italien visade att man var precis så fokuserade alla trodde på förhand. De ville inte åka tomhänta hem från Nederländerna och Sverige visade prov på underskattning genom att ställa över en backlinje som trots allt fungerat i 2×90 minuter.

Kvartsfinalplatsen blev ju trots allt bokad för Sveriges del men likväl så drar vi tre streck i kolumnen för insläppta mål. Tre individuella misstag från ett osamspelt försvar som hade stora problem med kvicka italienska fotsulor.
Felbeslut som straffade sig rejält.
Om Italien hade blodad tand inför matchen så vaknade Sverige ur sin tupplur efter halvtidsvilan.
En hungrig Fridolina Rolfö ersatte en långsam och trög Kosovare Asllani och i sin första aktion serverade hon Stina Blackstenius.
Anfallaren var planens gigant och visade återigen att hon är påväg att cementera den där platsen längst fram. Om resterande tio spelare agerade yrvaket under matchens första halva så var 21-åringen morgonpigg från start. En italiensk vänsterstolpe satte stopp för henne att bli matchhjälte.

Men det gick alldeles för långsamt i uppspelen. Caroline Seger pressade högt i sin defensiv men blev stillastående när Sverige skulle anfalla. Asllanis vände upp och Olivia Schough fastnade allt som oftast på mitten.
Om taktiken mot Ryssland var att dra isär så var kvällens dito att göra det så trångt som möjligt centralt.
På kanterna fanns ytor men Sverige hann aldrig riktigt förflytta den dit.

Med facit i hand var Sveriges rokad onödig, slarvig och irriterande och istället för ett grannmöte med Danmark så väntar en värdnation med ett helt land i ryggen.
Det kunde ha blivit en sådan där kväll när Sverige visade bredd och lekfullhet i en match som egentligen inte spelade någon roll.
Det blev en sådan där kväll där ingenting riktigt fungerade.
Nu vet Sverige det och på lördag spelar de en EM-kvartsfinal med en backlinje som fått lite extra vila.
En vinst hade självklart gett lite mer luft under vingarna. Lite mer självförtroende. Skickat en lite skarpare varning till Nederländerna.

Nog är det en förlust och kanske skulle Danmark känts som en lite skönare kvartsfinal-lottning. Men ibland blir det inte som man tänkt sig. Det blir ju väldigt sällan så.
På med blåstället igen och hitta tillbaka till grunderna så ska nog en rekordjagande Lotta Schelin tangera Birgit Prinz milstolpe och tysta en orange arena i Doetinchem när Europamästerskapen går in i sin tredje vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *