En isländsk vulkan och ett franskt artilleri

Den isländska vulkanen eldades igång både på och utanför planen men släcktes av ett franskt artilleri som visade upp en arsenal som kan ta dem långt i det här slutspelet.

Hela förra sommaren bestod av hyllningar till en Lars Lagerbäcksk defensivt och hårt arbetande Island. De hyllades på arenan, hemma på ön och överallt där Europamästerskapet drog fram.
Det kan bli en repris även sommaren 2017.

Freyr Alexanderssons landslag gjorde likt Sverige ungefär vad de kunde för att rucka på de franska favoriterna. Istället föll det på en straff i en situation där det inte alltid är glasklart att blåsa straff. Istället föll det på att de vitklädda döttrarna inte fick en straff där de flesta domare nog hade pekat på punkten från elva meter.
Kanske spelade Frankrike till sig den här segern på poäng och statistik.
67–33 i bollinnehav.
21–4 i antalet chanser.
5–0 i avslut på mål.
Ändå krävdes det en straffspark för att Eugénie Le Sommer skulle avgöra.

Det var inte en helt nöjd fransk trupp som klev av banan till pausvilan. Wendie Renards blick osade ilska och beslutsamhet. Men en beslutsamhet som krävs av en kapten. 26-åringen var given i landslaget redan för fyra år sedan. Sedan dess har hon vunnit ligan fyra gånger, cupen fyra gånger och Champions League två gånger.
Hon försvarade, hon klev upp, hon anföll och hon höll lugnet på ett sätt som Frankrike kommer ha nytta av när motståndet är bättre än Island.
För Frankrike visade att de kan gå långt i det här mästerskapet.
Det korta och snabba passningsspelet varierades med farliga fasta situationer och när de tryckte på för ett ledningsmål blev det jobbigt för Island. När 94 minuter hade spelats på Willem II Stadion i Tilburg var resultatet som lyste på resultattavlan rättvist.
Frankrike hade marginalerna på sin sida.
Island krigade för att det skulle väga över till deras fördel.

Inför årets mästerskap utökades antal lag till 16 och den som trodde att det skulle bidra till sämre fotboll.
Fler lag genererar större intresse och trots att Island och Belgien är två betydligt mindre fotbollsnationer än Frankrike och Danmark så har de visat att de inte är några slagpåsar.

När slutsignalen ljudit och de Isländska spelarna konstaterat att de bara var några få minuter från en premiärpoäng gick de fram till supportrarna för att tacka. Publiken svarade med att dra igång en vulkan. De sammanbitna minerna på spelarna byttes snart ut mot försiktiga leenden.
”Imorgon kommer kaffet vara varmt, gräset grönare och vi ska njuta av träningen. Vi ser fram emot lördag” sa Freyr Alexandersson efteråt.
Hans lag stod upp mot ett världsmotstånd.
Hans lag kommer kliva ut med raka ryggar mot både Österrike och Schweiz.
De kommer göra det uppbackade av en isländska atmosfär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *