Steget närmare en VM-form

Ett genrep är ett genrep är ett genrep – Sverige började det här dubbla mötet med en stängd 3×30 minuters landskamp och följde upp försommar-solen på Gamla Ullevi med en seger, en hyfsat skön känsla och en leende Madelene Janogy.

De gjorde det utan Nilla Fischer och utan Caroline Seger och utan Olivia Schough och Sveriges genrepselva var knappast den som kommer att starta i premiären mot Chile den 11e juni.

Men det var trots allt två VM-lag som möttes.
Det var trots allt klasskillnad nationerna emellan.

Visst kittlade det där i Göteborg. Även om den här våren varit både kall och varm och oberäknelig så är det inte mer än en vecka kvar tills Världsmästerskapen i fotboll 2019 drar igång.
Det känns inte så.
Det känns forfarande som vi befinner oss i någon slags mellanfas där förväntningarna bubblar i takt med dagarna som räknas ner.

Kanske är det lite som att man måste vara där för att verkligen uppleva det på riktigt. Kanske kommer det inte känns på riktigt förrän premiären på ett utsålt Parc des Princes är igång. Men det pirrade betydligt mer nu än vad det gjorde när Sverige förlorade i den italienska betongbunkern i Cremona i höstas.

Lina Hurtig hotade en gång och två gånger och tre gånger – Dalmasens fart och fläkt kan definitivt bli en sådan ingrediens som Peter Gerhardsson kan få nytta av. Mot Sydkorea trampade hon förbi och när hon gjorde det så blev det farligt varje gång. Fem poäng på sju matcher i Damallsvenskan för sitt Linköping visar också att yttermittfältaren hittat formen.

Ett bortdömt Stina Blackstenius-mål. Mer än så bjöd inte den första halvleken på under 45 minuter där Sydkorea inte var ofarliga men heller idkade något jätteintresse för offensiv fotboll.

Å ena sidan.
Hur mycket avtryck går det egentligen att göra i den sista matchen innan ett mästerskap?
Det är väl om det händer något häpnadsväckande och det gjorde det inte direkt.
Jag är övertygad om att Peter Gerhardsson redan har sin startelva färdig. Där ingår trion som saknades under fredagskvällen på västkusten och att Nilla Fischer blev inbytt berodde nog mer på att hon skulle få några minuter i benen efter veckan förkylning snarare än någonting annat.

Sverige gjorde fyra mål mot samma Sydkorea för några dagar sedan. Nu kunde det blivit 1–0 eller 0–1 men den där riktigt spetsen saknades och 90 minuter fotboll såg ut att mynna ut i ett slags genreps-antiklimax.

Så fick Sverige utdelning och inhoppande Fridolina Rolfö slingrade sig förbi och serverade inhoppande Madelene Janogy.
På tal om att göra avtryck.

Å andra sidan.
Jag tror att samtliga tankar var steget längre. Till Frankrike och till Rennes.
Inget onödigt skulle orsakas. Inga skador, inga misstag. Det här var sista anhalten i uppladdningen.
Härifrån ska det ökas.
Härifrån behöver det ökas.

Sverige fick med sig 1–0 och kommer att kliva in i VM 2019 med en seger i ryggen trots en match som blev sådär upphakad som matcher brukar bli när det ska göras dubbel så många byten som vanligt.
En insats framåt och en bra genomgörare.
Sverige var nivån vassare och trots att det dröjde så var det rättvist.

Ett genrep är ett genrep och det betyder ju ingenting när det väl gäller. Men Sverige är på god väg och Sverige visade att man är steget närmare en VM-form.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *