Leva med kraven

Två segrar på lika många matcher och ett tidigt avancemang till åttondelsfinal. Sveriges VM har resultatmässigt börjat precis på det sättet alla hade förväntat sig. Nu höjs kraven och det är faktiskt helt okej att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Både Chile och Thailand var två lag Sverige skulle slå. Precis som att USA skulle göra samma sak. Ibland är fotboll logiskt när allting går som det ska.

Visst, det kanske borde gjorts fler mål mot Chile och chanserna borde kanske förvaltats bättre mot Thailand. Sveriges öppning på det här världsmästerskapet är bra.
USAs är bättre.
Så på torsdag står vi där för en helt annan typ av utmaning mot ett regerande mästarlag och en av de främst i världen.

Då behöver Sverige steppa upp.
Det lär behövas.

Sverige och USA har ju haft sina duster och det finns en relation däremellan. Pia Sundhages medaljgräv, Hope Solos psykningsförsök. Men det finns också en parallell där damlandslaget på andra sidan Atlanten krävde mer av sitt förbund och där Sverige sedermera gjorde samma sak.
Det är skillnad på att stämma sin arbetsgivare och hota med galabojkott men det är likväl ett ställningstagande mot bättre villkor.

Det här mästerskapet målades upp redan innan som det största på damsidan någonsin och det verkar som att det är på väg dit med biljettförsäljningar, exponering, reklamintäkter och tittarsiffror.
Ändå finns det så otroligt mycket motstånd i det vardagliga livet.
En jättedumt komponerad tweet av en herrspelare.
En vandaliserad Nilla Fischer-staty.
Den konstanta nedvärderingen.

Fotboll är fotboll och fotboll är inte alltid bara fotboll men Sverige löste matchen mot Thailand så som de förväntades göra.
3–0 i paus och en behaglig resa mot åttondelen och Sverige skrev upp fem olika spelare i kolumnen för målskyttar. Det är trots allt åtta mål framåt på två matcher och ett självförtroende som behövs för att kunna rucka på USA.
USA kommer ha respekt för Sverige och det kommer att vara ömsesidigt.

Svenska fotbollförbundet vill ha en medalj och kraven måste såklart hanteras hos de som de ställs till.
Det är trots allt professionella fotbollsspelare och ska behandlas därefter. Det måste vara okej att kritisera utan att gå till personangrepp och en dålig insats är en dålig insats.

Sverige kommer att agera annorlunda mot USA och då kommer snabbheten hos Sofia Jacobsson och Stina Blackstenius att behövas på ett annat sätt än de två tidigare matcherna.

Insatserna mot Chile och Thailand kommer inte att räcka på torsdag och den avslutade gruppspelsmatchen.
Jag tror att Sverige kommer förberedda.
Om de får med sig ett positivt resultat mot USA kan det nog gå hela vägen.
Då får de också leva med kraven.